Influență cu integritate

Publicat de dragosbalan pe

Doar a crea relații poate că nu îți va crește influența, dar nimeni nu își mărește influența, fără a construi relații.

Liderii influențează. Inevitabil. Deci, cum putem influența în mod corect și bine?

Influența este o sabie cu două tăișuri. Am văzut și simțit cu toții manipulare mascată frumos. Poate ca și tu și eu am încercat asta câteodată. Poate tocmai de aceea termenul influență induce aproape întotdeauna la idea că asta înseamnă să îți impui punctul de vedere în fața celorlalți, ocrotind ceea ce gândești tu, prin orice metodă care va duce la acest rezultat.

Dar influența nu trebuie să fie un cuvânt murdar. Pentru că există și partea frumoasă, care are ceva profund uman, matur și chiar nobil, influențarea cu integritate, în mod onorabil pentru binele celuilalt.

Hai să vedem cum putem influența în mod înțelept și bine. Aici sunt cinci chei pentru a influența cu integritate:

 1. Schimbă-te mai întâi pe tine;
 2. Începe cu lucrurile mici;
 3. Construiește-ți o autoritate informală;
 4. Construiește- ți relații ca să- ți crească influența;
 5. Ia-ți angajamentul de a-ți găsi sensul și chemarea, apoi extinde-ți influența.

Schimbă-te mai întâi pe tine

Când încercăm să-i schimbăm pe ceilalți, influența noastră „denaturează”. Când producem și modelăm schimbarea, noi credem că este înțelept și ceilalți ne-ar putea urma. Și asta ne duce la o problemă de caracter.

„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” Cu toții cunoaștem acest citat din Gandhi – cu excepția faptului că el a mai spus ceva: „Dacă am putea să ne schimbăm, tendințele din lume s-ar schimba, de asemenea. Dacă un om își schimbă propria sa natură, la fel atitudinea lumii față de el se schimbă. Nu trebuie să așteptăm să vedem ce fac alții. „

Să produci schimbare în ceilalți înseamnă o mare responsabilitate. Mai bine te schimbi tu și apoi îi lași pe oameni să te observe, să te vadă și să te audă. Crează relații de calitate și crează spații în jurul tău ca cei care doresc să facă o schimbare, în sensul tău, să apară lângă tine. Decizia le aparține lor.

Începe cu lucrurile mici

De multe ori lucrurile mici au cel mai mare impact. Schimbările mici și tăcute sunt de multe ori adânci și rapide. Am auzit odată ceva interesant ce probabil ști și tu: ușile mari se leagănă pe balamale mici.

Toți am auzit:  „Dacă merită să faci ceva, merită să faci bine!” și nu este vorba doar despre îndemânare. Este vorba despre inimă. Este vorba despre ceea poți face pentru cealaltă persoană.

Influența demnă izvorăște în cele din urmă de foarte multe ori de la lucruri mici:

 1. Câteva cuvinte bune;
 2. Un act de bunătate autentică;
 3. Un act de respect autentic;
 4. Alegi sa pui persoana înaintea rezultatului.

Construiește-ți o autoritate informală

Tot ceea ce înseamnă lidership și conducere, înseamnă și autoritate. Dar și influența înseamnă autoritate. Hai sa le desfacem un pic:

 1. Autoritatea formală exprimată prin poziție poate influența și crea ascultare, acord, chiar servilism;
 2. Autoritatea informală exprimată prin caracter-în-relație, poate influența inima și mintea.

* Poziţie. Este autoritatea formală conferită de poziția noastră, la care se poate ajunge în măsura în care anumite persoane au făcut anumite lucruri în anumite moduri, de o anumită calitate, în anumite momente;

* Caracter-în-relație. Este autoritatea informală , la care se poate ajunge atunci când ne exprimăm în mod autentic, când creăm o relație adevarată și asa putem influența cu integritate.

Nimeni, niciodată nu poate fi obligat să iși schimbe sistemul de credințe, convingerile și nici macar starea de spirit, doar pentru că noi avem o poziție superioară.

Lasă caracterul și integritatea ta să creeze respect pentru tine. Asta înseamnă influență cu integritate.

Construiește relații adevărate ca să-ți crești influența

Relații superficiale, influență superficială. Relații adevărate, influență adevarată.

Poziția, acțiunea în sine și îndemânarea, toate joacă un rol în influență. Dar, influența noastră, in timp, poate fi doar atât de mare cât și relaționarea noastră cu ceilalți. Pe de altă parte, dacă vrem să influențăm cu integritate, crearea unei relații adevărăte și de calitate nu garantează influența în sine.

Concluzia mea: influența cu integritate crește în același timp cu creșterea relației cu celălalt.

Ia-ți angajamentul de a-ți găsi sensul și chemarea, apoi extinde-ți influența

Ceea ce urmează să vezi, este cel mai aproape de ceea ce sugerează un proces de influențare a celorlalți cu integritate:

TU –> Angajament puternic –> Sensul „de a fi” autentic  –> Influență mare

Caracterul este stânca de bază în a încerca influența cu integritate și caracterul se arată atunci când ne ținem de promisiuni.

Iată câteva indicii:

 1. Aderarea la persoana întâi – Nu uitați: relații puține – puțină influență;
 2. Fii tu prima schimbare și oferă argumente serioase – altfel, e „pielea ta” în joc;
 3. Fii mereu „în joc” – nu uita, întotdeauna există câștiguri și pierderi, speranțe și limite;
 4. Devino partenerul celeilalte persoane, fii primul care vrea să înțeleagă;
 5. Crează „noul sens” – Schimbarea este modelare mai mult decât învățare;
 6. Amplifică pozitivitatea – Nu te feri să îi copiezi pe cei care au rezultate demne de urmat, care au influențat cu integritate. Fii tot timpul atent la asta. A învăța înseamnă smerenie dar și putere;
 7. Vorbește despre speranță – Cuvintele modelează realitatea, deci modelează condițiile pentru nouă realitate pozitivă;
Noi nu putem avea întotdeauna dreptate. Deci, este nevoie de caracter, dacă ne dorim să influențăm cu integritate. Să refuzăm să manipulăm și să fim deschiși față de ceilalți. Să creăm relații de calitate. Acesta este modul în care se influențează cu integritate.
Aruncă o privire și la această pagină. Te poți înscrie la un curs care îți dezvăluie cum să-ți construiești cei 4 piloni ai unei afaceri exponențiale construită cu ajutorul internetului și al social media.
Cu prietenie,
Dragoș Bălan

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *