Lecții de nota 10 pe care mi-aș fi dorit să le învăț la școală
Publicat de dragosbalan pe
Mă gândeam zilele trecute la câte lucruri am învățat prin ceea ce numim școala vieții. Și sunt bucuros și recunoscător pentru tot ce am primit. Însă, de multe ori, îmi doresc să fi cunoscut unele lucruri un pic mai devreme. Poate chiar la școală. Și poate chiar în clasele primare.Cred că unele dintre lucrurile despre care am să scriu mai jos, ar fi utile pentru mulți dintre noi și – puse în practică – chiar ar fi utile pentru societate în general.Deci hai să enumerăm acele lucruri pe care mi-aș fi dorit să le învăț la școală (sau pur și simplu mi-aș fi dorit să le fi știut mai devreme).
Lecția 1 ~ Regula 80/20
Aceasta este probabil una dintre cele mai bune moduri de a utiliza mai bine timpul. Această regulă cunoscută sub numele de Principiul Pareto – spune că practic 80% din valoarea pe care o vei primi – vine din 20% din activitățile tale.Deci este probabil ca o mulțime din timpul alocat pentru ceea ce faci să nu fie utilizat sau necesar pentru a ajunge la rezultatul dorit.Doar dacă conștientizezi acest aspect, fie poți să te optimizezi și să ajungi mai rapid la rezultat, fie să folosești timpul câștigat pentru acele lucruri care îți aduc fericire, împlinire și așa mai departe.
Lecția 2 ~ Legea lui Parkinson
Poți face lucrurile mai repede decât crezi. Această lege spune că un obiectiv se va extinde în timp și în complexitate în funcție de timpul alocat pentru el. De exemplu, dacă îți propui să găsești o anumită soluție în termen de o săptămână, finalizarea acelui obiectiv tinde de obicei să crească în dificultate pe măsură ce trece timpul și te apropii de termenul final.
Așa că cel mai potrivit este să te concentrezi de la început pe găsirea de soluții. Chiar dacă ai o marjă de timp suficient de mare – dă-ți o oră (în loc toată ziua) sau o zi (în loc de întreaga săptămână) pentru a rezolva obietivul propus. Acest lucru îți va forța mintea să se concentreze pe acțiune și rezultat.
Ok, rezultatul poate nu va fi exact la fel de bun ca și cum ai fi petrecut o săptămână întragă pentru acea sarcină, dar, așa cum am menționat în punctul precedent, oricum, 80% din valoarea va veni de la 20% din activitate. Și avantajul este că poți să retușezi relaxat.Acest principiu te va ajuta să obții rezultate mai rapid și îți va îmbunătăți capacitatea de concentrare. Și ajungem din nou la concluzia anterioară că timpul câștigat îl poți folosi pentru acele lucruri care îți aduc bucurie.
Lecția 3 ~ Oferă valoare pentru a primi valoare. Nu invers.
Cei mai mulți oameni așteptă să primească ceva (sau diverse confirmări din partea altora), pentru a oferi ceva sau a se implica în ceva.
Dacă vrei să primești mai mult (și mă refer la orice – dragoste, bunătate, bani, oportunități etc.) trebuie să te oferi tu mai întâi și să crești valoarea pe care o dorești. Pentru că în timp, tot ce dai – se întoarce. Ar fi, probabil, frumos să obții tot ce vrei pe degeaba… însă acest lucru se întâmplă rar spre deloc.
Lecția 4 ~ Fii proactiv și nu reactiv.
Acest principiu se leagă de subiectul anterior. Majoritatea oamenilor sunt reactivi – stau, așteptă și speră ca altcineva să facă ceva pentru ei sau așteaptă să vadă ce fac celalți – pentru a-și confirma că merită implicarea lor. Problema este că așa se pierd oportunitățile…
O modalitate evident mai utilă și mai benefică este aceea de a fi (deveni) proactiv, adică, să fii pur și simplu tu acela care face prima mișcare practică și ridică mingea la fileu pentru ceilalți. Acest lucru nu numai că îți scutește timpul de așteptare, dar te va face să simți că în mîinile tale sunt frâiele vieții tale și nu ești condus de o grămada de forțe externe aleatoare. Iar un astfel de comportament te va transforma într-un lider.
Lecția 5 ~ Greșeala și eșecul reprezintă lecții spre progres.
Copiii încercă să mergă până reușesc. Mai cad, dar învață. Apoi noi toți – pe măsură ce am înaintat spre adolescență – am fost învațați la școală să nu mai facem greșeli. Și uite așa am încearcat mai puține lucruri și am experimentat mai puține senzații. V-ați întrebat vreodată de ce mulți dintre adolescenții un pic mai rebeli au avut ulterior în viață mai multe realizări decât copiii care nu au ieșit niciodată din cuvânt?
Pentru că se pare că succesul în viață – de cele mai multe ori – vine din dorința de a experimenta și învăța din greșelile și eșecurile trecute, din dorința de a nu renunța și de a merge mereu înainte.
Lecția 6 ~ Nu te învinovăți peste măsură.
De ce oamenii au tendința să renunțe după doar câteva greșeli sau eșecuri?
Ei bine, eu cred că cel mai mare motiv este acela că de cele mai multe ori se judecă prea aspru. Și mai știu că este un obicei cam inutil. Crează doar durere suplimentară și inutilă în interiorul tău și lasă deșeuri emoționale mult timp. Așa că dacă este să renunți la ceva.. atunci renunță la acest obicei.
Lecția 7 ~ Concentrează-te pe ceea ce vrei, nu pe ceea ce nu vrei.
Fă din acest principiu un stil de viață.
Pentru că majoritatea oamenilor se concentrează pe lipsuri și nevoi și nu pe calități și obiective.
Stabilirea obiectivelor și revizuirea lor frecventă este o modalitate de a-ți păstra concentrarea asupra a ceea ce este important pentru tine în viață și pentru a te ajuta să faci acele lucruri care te vor aduce mai aproape rezultatele dorite.
Iar marele câștig este că având această atitudine vei fi mai fericit.
Lecția 8 ~ Atitudinea ta – determină realitatea ta.
Cu toții am auzit expresia care ne învață că ar trebui să avem și să păstrăm o atitudine pozitivă. Acesta chiar este un sfat bun.
Pentru că lucrul pe care l-am descoperit în ultimii ani este acela că atunci când am ales să îmi schimb atitudinea, am început să schimb de fapt realitatea mea. Mai ales atunci când, de exemplu, trecând prin vremuri mai întunecate am căutat lecția și soluția.
Nu este foarte ușor dar legându-mă de subiectul anterior – dacă te concentrezi pe partea plină a paharului, măcar ai ceva. Exersează asta – vei fi surprins.
Lecția 9 ~ Peste 90% din ceea ce te sprerie nu se va întâmpla niciodată în realitate.
Acesta este un mare adevăr. Cele mai multe lucruri de care oamenilor le este frică nu li se întâmplă pe parcursul vieții lor. Temerile sunt doar monștri în propria minte. Și dacă se întâmplă uneori – de cele mai multe ori nu va fi la fel de dureros sau atât de rău așa cum s-ar fi așteptat. Așadar revin la punctul 7, concentrează-te pe ceea ce vrei, nu pe ceea ce nu vrei. Vei trăi mai fericit.
Lecția 10 ~ Recunoștința este cel mai simplu mod de a te face să te simți fericit(ă).
Sigur, am fost probabil învățați că ar trebui să fim recunoscători. Dar probabil că pentru ceva ce am primit. Însă dacă am aspira să facem un stil de viață din a fi recunoscători pentru fiecare minut, fiecare experiență și fiecare lecție – învățăm o modalitate foarte bună de a transforma o stare de spirit negativă într-una pozitivă, atât cât se poate de mult. Și devine de asemenea, un instrument bun pentru a menține atitudinea sus și concentrarea pe lucrurile corecte.
Și marele câștig este acela că – prin simpatie – pentru că emoțiile sunt contagioase, îi putem face pe cei din jurul nostru mai fericiți.
Aruncă o privire și la această pagină. Te poți înscrie la un curs care îți dezvăluie cum să-ți construiești cei 4 piloni ai unei afaceri exponențiale construită cu ajutorul internetului și al social media.
Cu prietenie,
Dragoș Bălan
0 comentarii