Cum să-ți dezvolți o atitudine mentală mereu în creștere

Publicat de dragosbalan pe

În copilărie, nu am fost niciodată cel mai deștept, cel mai talentat, primul din clasă. Când am facut sport  în copilărie,  de asemenea am fost „în medie”.

Am început povestea așa, deoarece pentru mine nu au contat toate acestea ca și puncte slabe, pentru că încă de atunci am realizat că abilitățile mele nu sunt „bătute în cuie”. Nivelul meu de succes este determinat de ceea ce cred despre potențialul meu.

Pentru mine, chiar și abilitățile mele actuale sunt într-un fel irelevante, pentru că știu ca le voi îmbunătăți în timp, dar asta pentru ca le cunosc și caut mereu sa le pun pe „upgrade” . Această mentalitate folosesc  eu și cred că mă propulsează spre mai mult succes.

Mentalitatea de creștere nu este un clișeu. Este un sistem de credință care pătrunde în tot ceea ce faci, ghidează comportamentele și reacțiile. Îti poți dezvolta mentalitatea de creștere înlăturând teama de eșec, lărgind perspectiva ta și procesul de alegere asupra rezultatelor.

Alungă frica de eșec!

” În cariera mea am pierdut mai mult de 9.000 de aruncări la coș. Am pierdut aproape 300 de jocuri. Am eșuat de multe ori în viața mea. Și de aceea voi reuși! ” Michael Jordan

Hai să recunoaștem că mai trecem și prin câte un eșec. Dar asta nu este o invitație deschisă de a accepta orice tip de eșec. Cred că trebuie căutate și îndreptate acele mici greșeli care sunt la marginea abilităților noastre. Odată rezolvate, micile eșecuri ne vor propulsa către succes.

Pentru că tot am început cu Michael Jordan, vreau să ști că cei mai mulți jucători tineri din NBA sunt sub medie la aruncarea la coș pe distanțe lungi. Procesul de extindere a gamei lor de aruncare la coș durează ani. Ei încep întotdeauna procesul de creștere a performantei prin îmbunătățirea procentajului la aruncarea pe distanța medie. În acest fel, pas cu pas se îndepartează de coș si fac încet trecerea spre linia de trei puncte. Ei nu reușesc de nenumărate ori la început, dar elimină micile greșeli și apoi prin practică permanență își extind abilitățile lor de aruncare la coș.

Jucătorii care se tem să nu reușească nu vor lua măsurile necesare pentru a-și dezvolta abilitățile. Ei nu vor repara micile greșeli și  nu vor îmbunătăți zonele slabe ale jocului lor.

Atunci când identitatea este definită de rezultatele obținute, poți dezvolta o teamă de a face greșeli. Această mentalitate distruge dragostea de învățare. Pe de altă parte, favorizând o pasiune pentru creștere, poate distruge teama de eșec. Cu o stare de spirit de creștere, eșecurile sunt scări care te urcă treaptă cu treaptă, către niveluri mai ridicate de succes.

Mărește perspectiva

„Felul  în care am fost, aproape că nu a contat, pentru că am devenit din ce în ce mai bun și mai mare.”- Will Smith

O mentalitate fixă micșorează perspectiva spre tunelul îngust al momentului „acum”.  Intensifică momentul prezent. Cealaltă față a monedei, mentalitatea de creștere,  îți lărgește perspectiva. Acesta îți va permite să vezi dincolo de circumstanțele actuale. Atunci când îți cultivi mentalitatea de creștere, îți vei  îndrepta atenția către cine devii. Și uite așa se elimină presiunea interioara de a demonstra celorlalți cine ești. Te eliberează pur si simplu de dorința de a fi cântărit și validat de ceilalți. Când valoarea și identitatea ta nu sunt legate de un rezultat imediat, vei reacționa la schimbări, provocări și oportunități în mod diferit de marea majoritate a celorlalți. Vei putea să transformi cu mai mare ușurință provocările și micile eșecuri în oportunități.

Evoluție vs. rezultat

Nu ne oprim din creștere și din dezvoltare atunci când  părăsim școala.

Și chiar ar trebui să ne răsplătim cumva de fiecare dată când observăm că urmărim procesul corect, de creștere personală  și nu fuga după rezultate imediate. Astăzi, este posibil să nu ai nivelul de calificare necesar pentru a-ți atinge obiectivul, dar prin angajament și consecvență, făcând lucrurile în mod strategic, vei îmbunătăți aptitudinile tale și astfel, mereu în creștere, obiectivele se apropie mereu. Când te focusezi pe creștere și nu pe lipsuri, dezvolți un program mental de perspectivă, optimist și plin de resurse mentale. Vei căuta și vei găsi solutii care te vor duce către rezultate din ce în ce mai mari. Perspectiva paharului mereu pe jumatate plin. Este însă un proces de creștere „căramidă peste căramidă”. Totul va prinde contur în momentul când vei combina mentalitatea de a privi în perspectivă cu o acțiune consistentă de a-ți înbunatății în permanență abilitățile.

Începe puternic să îmbrățisezi această stare de spirit începand de astăzi. Alege să răspunzi la provocările vieții cu aceeași mentalitate pe care o ai atunci când te joci jocuri pe telefon. Nu te atașezi și nici nu dai un o importanță prea mare pentru rezultatele tale la Tetris, de exemplu. Abilitățile mele la jocuri pe telefon nu îmi schimbă atitudinea față de mine însumi. Dar totuși când mă joc, fac asta cu gândul de a merge către urmatorul nivel.

Putem să aplicăm aceeași metodă ca să urcăm la următorul nivel și în viața noastră?

Aruncă o privire și la această pagină. Te poți înscrie la un curs care îți dezvăluie cum să-ți construiești cei 4 piloni ai unei afaceri exponențiale construită cu ajutorul internetului și al social media.

Cu prietenie,

Dragoș Bălan


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *