Ce am învățat în 40 de ani de viață și în 10 ani de leadership

Publicat de dragosbalan pe

Sunt anumite momente când îmi fac mental o retrospectivă a ceea ce am învățat până acum de la viață. M-am hotârât să păstrez aceste gânduri și să adaug cu trecerea anilor concluzii noi.
Împărtășesc cu tine câteva dintre acestea și sper să-ți fie utile.

Sunt anumite momente când îmi fac mental o retrospectivă a ceea ce am învățat până acum de la viață. M-am hotârât să păstrez aceste gânduri și să adaug cu trecerea anilor concluzii noi. Împărtășesc cu tine câteva dintre acestea și sper să-ți fie utile.

1. Am învățat că oamenii se luptă să-și impună punctul de vedere în funcție de propriile lor limitări;

2. Am învățat că uneori este bine să îți ții gura închisă (și tastatura la distanță);

Este tentant să-ți dai public cu părerea, mai ales despre subiecte sensibile, însă dacă nu poți face un bine cu asta (și nu ai circumstanțe asemănătoare), probabil că vei jigni pe cineva. Cel mai bine este să eviți să pierzi din capitalul numelui tău doar de amorul ego-ului.

3. Am învățat că fericirea este într-adevăr o alegere;

Cel mai mult vorbești cu vocea din capul tău, așa că educă-o să poarte cu tine un dialog de calitate. Contează mai puțin ceea ce se întâmplă în jurul tău decât modul in care alegi tu să te raportezi la viața ta.

4. Am învățat că factorii care îți aduc fericirea și succesul sunt: soțul/ soția, prietenii apropiați și mentorii tăi;

Alege-i bine.

Oamenii care îți sărbătoresc cu bucurie succesele, te sprijină atunci când faci greșeli și te iubesc suficient pentru a-ți spune adevărul chiar și atunci când este incomod, reprezintă o parte din averea ta. Spune-le adesea cât de mult înseamnă ei pentru tine.

5. Am învățat că este bine să ierți și să lași în urmă momentele dureroase;

Dacă nu faci asta, îți răpești din propria ta bucurie de a trăi în armonie cu tine. Asta nu înseamnă că cine te-a rănit este absolvit de vină ci doar că alegi să privești cu alți ochi spre viitor.

Ceea ce am scris mai sus se aplică și în leadership.

Însă, mai aplicat pe acest subiect, iată ce am mai învățat eu prin ceea ce am trăit în ultimii zece ani, implicat fiind în procesul numit leadership:

1. Am învățat că leadership-ul înseamnă în esență influență;

Asta înseamnă că un leader poate avea un impact pozitiv asupra celorlalți dar poate fi și manipulativ, autocratic sau indolent.

2. Am învățat că influența unui leader este dată în primul rând de felul în care îl percep liderii din cercul apropiat și apoi de leaderii din alte organizații;

3. Am învățat că leadership-ul însemnă o responsabilitate asumată cu sau fără voia ta;

Dacă „pe corabia ta” este armonie sau apar probleme, chiar revolte, este în totalitate „vina” ta.

4. Am învățat că leaderii care conduc organizații stabile, cu majoritatea oamenilor mulțumiți de direcție și rezultate, nu filozofează niciodată „cu burta plină”;

Ca să poți conduce eficient o organizație este nevoie să cunoști nevoile, motivația dar și frustrările membrilor comunității tale. Dacă „respiri doar aerul de sus” și te rupi de realitate, dispare influența.

5. Am învățat că leadership-ul are nevoie de claritate;

Există un amestec de idei, atitudini și comportamente în orice comunitate (politică, de afaceri, religioasă, etc) condusă de un leader. Această comunitate este ca o „curte regală” unde ai tot felul de oameni. Alege să fii atent(ă) cu cine îți petreci timpul: cu cei care îți hrănesc ego-ul sau cu cei care te pot susține în mod autentic.

În final, vreau să înțelegi că tot ceea ce am împărtășit mai sus sunt câteva din ideile și părerile mele personale referitoare la felul în care văd și simt eu lucrurile. Mi se aplică mie. Dacă sesizezi vreo asemănare cu alte persoane sau situații, înseamnă că am scris un articol bun.
Dacă ai comentarii și/ sau completări, le aștept cu drag. Dacă găsești aceste idei interesante, dă-le share.
Aruncă o privire și la această pagină. Te poți înscrie la un curs care îți dezvăluie cum să-ți construiești cei 4 piloni ai unei afaceri exponențiale construită cu ajutorul internetului și al social media.

Spor în toate!

Dragoș Bălan

Categorii: Lidership

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *